Svar på tal - Mitt sätt att plugga :)

Hej! Jag ska ha min första salstenta, visserligen först i maj, på en hel kurs! Jag tänkte fråga hur du tenta pluggar bäst? Hur lägger du upp det? Läser du bara som en dåre eller har du några bra tips :)? Du verkar så flitig med ditt plugg så tänkte fråga kan man ju!

Hoppas det gick bra idag! Kram


För det första måste jag bara säga att jag älskar när jag får spontana frågor från mina läsare :) Det var verkligen en svår fråga, men jag ska försöka svara så gott jag kan!

 

När jag först började plugga på universitetet så trodde jag "typ" att man inte behövde plugga speciellt mycket inför en tenta! Det räcker väl med att man har varit med på lektionerna, så sitter det? Efterhand började jag förstå att det är skillnad på gymnasiet och universitetet ;) Det tog mig cirka 1 termin innan jag hittade "min pluggstil". Men det var inte förrens på termin 3 som jag kom på den absolut bästa plugg-tekniken för mig. Det tog mig alltså 2 hela terminer för att förstå det.

 

Förr kunde mitt sätt att plugga vara såhär: Läs lite grann när du har tid, hinner du inte så är det inte hela världen. Läs de viktigaste styckena i boken, du kommer inte att ha tid att läsa hela ändå eftersom det finns så mycket annat att göra (träna, kaffe med vänner osv..) Detta innebar också att jag kuggade varannan tenta, och fick lägga massa energi för att försöka klara omtentan.

 

Nu pluggar jag såhär: Börja läsa i böckerna i god tid, för även om du är med på lektionerna och lyssnar samt är aktiv så är informationen i boken alltid relevant på ett eller ett annat sätt! Försök sikta på att läsa allt i böckerna och inte bara vissa stycke, som sagt böckerna är intressanta och jag lär mig verkligen något. När jag läser böckerna antecknar jag även under tiden. Jag betar av varje kapitel och skriver ner det som är mest relevant och som jag tror är viktigt att komma ihåg inför tentan. De sista dagarna innan tentan brukar jag samla ihop allt material i en mapp, och mentalt ställa in mig på hur mycket det är jag ska läsa. Till denna tentan jag hade idag så läste jag ALLT material (anteckningar från föreläsning, powerpoint häfte från föreläsningar, mina egna anteckningar från böckerna) vilket brukar bli en rejäl bunte :P Därefter bara läser jag non stop hela tiden. Jag läser materialet en gång, två gånger, tre gånger, så många gånger jag kan innan det är dags för tentan. På så vis "prentar" jag in all information om och om igen och till slut så kan jag allt utantill (nästan i alla fall..) Sen får man bara hoppas att det är "rätt frågor" som kommer! Där finns alltid något som man omedvetet/medvetet är mer intresserad av och som man lär sig bättre än något annat, tänk på de :)

 

Hoppas att svaret var bra?! :) KRAMAR!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0